Hogy működik?

Technológiai folyamat.

1

Szemcseszórás

Az acélszerkezetet szemcseszórással tisztítjuk és előállítjuk az eljárás által megkívánt felületi érdességet.

2

Fémszórás

A kívánatos fém bevonati rétegvastagságot felépítjük. A fém bevonat típusát, ötvözetét az alkalmazásnak, feladatnak megfelelően választjuk meg.

3

Fedőfestés

A fémszórt bevonaton jól teljesítő ipari festékrendszerrel növeljük a
korrózió elleni védelmet. Ez a lépés opcionális, de sokszor kívánatos.

Szemcseszórás

Eltávolítjuk az oxidált réteget és a szennyeződéseket

Az eljárás első fázisa minden szennyeződés eltávolítása a kezelendő felületről. A szennyeződés lehet zsír-, olajmaradék, korrodált fém, más néven a ROZSDA.

Ezt szemcseszórással érjük el, mely során nagy nyomáson koptató anyagot szórunk a kezelendő felületre. A beavatkozás eredményeként a felület szennyeződésmentes lesz, másrészről előáll az eljárás által megkívánt mértékű felületi érdesség.  A jó felületi érdesség a kiváló bevonati tapadás alapfeltétele.

Szemcseszórás illusztrációja
Fémszórás illusztrációja

Termikus fémszórás

Cink (Zn), Alumínium (Al) fémekkel, ezen fémek ötvözeteivel (Zn/Al 85/15 %), vagy un. Pseudo-alloy ötvözettel lezárjuk a megtisztított alapfém felületét. Ezzel meggátoljuk a korróziót előidéző káros anyagoknak az alaptesthez jutását.

A fém bevonat kialakítását Flame Spray (gázok segítségével) és Arc Spray (elektromos árammal) olvasztó berendezésekkel végezzük, az alkalmazás által meghatározott igény szerint választva.

A fémeket 3-6000 Celsius fokon "atomizálva", nagy nyomású levegővel porlasztva juttatjuk a tisztított felületre. Nagyon rövid idő alatt kézmelegre hűlve, hősokk nélkül alakul ki a rendkívül nagy, szinte leszedhetetlen, 8,0-31,0 MPa kötésszilárdságot elérő fém védőbevonat.

A tipikusan alkalmazott 100-300 mikrométer rétegvastagságú védőbevonat biztosítja a sok esetben, agresszív korróziós környezetben is elérhető 20-40 év korróziós élettartamot.        

Fedőfestés

Leginkább Tikkurila ipari festékrendszerrel

A fémszórt védőbevonat felülete mikroporózus. Pórustömítő alapozóval, mely leginkább epoxi gyanta alapú, a bevonat felső rétegét beitatjuk, zárva a pórusokat. Ennek eredményeként a felső réteg vegyes festék/fém bevonat, mely rendkívűl előnyös korrózióvédelmi képességgel bír.

A második, külső festékréteg leginkább UV-álló PU, poliuretán bevonat a kívánt RAL színskála szerinti színekben. Feladata a korróziós élettartam és az esztétikai élmény maximalizálása.  

További rétegek kialakítására nincs szükség, szemben más korrózióvédelmi eljárásokkal !

Festés illusztrációja

Gyakori Kérdések.

Válaszaink.

Fémszórás alkalmazása tűzihorganyzás helyett. Milyen esetekben célszerű?

Ha a tárgy mérete nem teszi lehetővé a horganyzókádba merítést.

Amennyiben a tárgyat nem lehet kitenni a horganyfürdő 450 fokos hőhatásának. A fémszórás nem jár hősokkal, nincs vetemedés.

Amennyiben horganyzás, plusz festés az igény. A fémszórás és festés egy üzemben, egy munkafolyamatban történik, ezért gazdaságosabb.

Amikor csak egy rész-felületet kell korrózió ellen védeni, horganyozni.

Ha az agresszív környezet tönkreteszi a tűzihorgany bevonatot, helyette fémszórással alumíniumot és Zn/Al ötvözeteket is alkalmazhatunk.

Ha helyszíni horganyzásra van szükség.

Acélöntvények, egyes vasötvözetek nem kezelhetők tűzihorganyzással. A fémszórás itt is megoldás.

Magas hőmérsékletnek kitett acélszerkezetek esetében. A fémszórt felület akár 5-700 fokig is terhelhető.

Magasabb esztétikai megjelenés igénye esetén. A tűzihorganyzott felület szebb, mint a rozsdás. A fémszórt felület szebb, mint a tűzihorganyzott.